Back to top
Share

Πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα

Κατά την διάρκεια του Πάσχα στην Ελλάδα μπορεί ένας επισκέπτης να συναντήσει πολλά και διαφορετικά έθιμα. Όλα αυτά τα έθιμα, έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες. Κάθε χρόνο τηρούνται με ευλάβεια από ντόπιους αλλά και επισκέπτες και αναδεικνύουν την ξεχωριστή ιστορία και την ομορφιά κάθε τόπου. Το Πάσχα στην Ελλάδα εορτάζεται με σεβασμό και κατάνυξη.

Πάσχα στην Αράχωβα

Αν θέλετε να κάνετε τις inox συσκευές σας να γυαλίζουν, μία καλή και οικονομική λύση είναι το baby oil. Αφού τις καθαρίσετε, ρίξτε λίγο baby oil σ’ ένα χαρτί και περάστε τις συσκευές σας. Με αυτόν τον τρόπο η συσκευές σας θα γίνουν λαμπερές χωρίς σκόνη και ακαλαίσθητες δαχτυλιές.

Πάσχα στο Λεωνίδιο

Ένα ιδιαίτερα όμορφο και εντυπωσιακό έθιμο εφαρμόζεται κάθε χρόνο στο Λεωνίδιο Αρκαδίας. Οι κάτοικοι φτιάχνουν εκατοντάδες πολύχρωμα φαναράκια που είναι και αερόστατα, τα οποία απελευθερώνουν στον ουρανό το βράδυ της Ανάστασης. Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του πίσω στον χρόνο πολλά χρόνια και κάνει το Λεωνίδιο να ξεχωρίζει. Πάνω από 1.000 τέτοια αερόστατα, απ’ όλες τις ενορίες του Λεωνιδίου, θα κάνουν το ταξίδι τους δηλώνοντας την Ανάσταση της ψυχής και τον εξορκισμό του κακού. Το μυσταγωγικό κλίμα έρχονται να ολοκληρώσουν οι στολισμένοι Επιτάφιοι των ενοριών του Λεωνιδίου, που ακολουθούμενοι από την τοπική μπάντα, συναντώνται στην κεντρική πλατεία.

Την Κυριακή του Πάσχα, στον κήπο του Δημαρχείου, στήνεται ένα αυθεντικό τσακώνικο γλέντι, που φυσικά κυρίαρχο ρόλο έχει το φαγητό, το άφθονο κρασί και ο χορός!

Πηγή: artviews.gr

Πάσχα στις Σέρρες

Την Μεγάλη Παρασκευή, στις Σέρρες, στην περιφορά του Επιταφίου αναβιώνει στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το έθιμο «Αδώνια». Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Επιτάφιος πλησιάζει, κάθε νοικοκυρά τοποθετεί στο κατώφλι του σπιτιού της ένα τραπεζάκι, πάνω στο οποίο έχει βάλει θυμίαμα και την εικόνα του Εσταυρωμένου, γεμάτη από πασχαλιές και άλλα άνθη. Επίσης, ετοιμάζεται ένα πιάτο με κριθάρι ή φακή, έθιμο που παραπέμπει στους «Αδώνιδος Κήπους»- σύμφωνα με τη λαογραφική παράδοση, συμβολίζουν τη νιότη που χάνεται γρήγορα και άδικα, όπως και ο Άδωνις που πέθανε από δάγκωμα κάπρου.

Πηγή: athinorama.gr

Πάσχα στην Ξάνθη

Το βράδυ της μεγάλης Παρασκευής στην Ξάνθη γίνεται η συγκέντρωση των επιταφίων όλων των ενοριών, στην κεντρική πλατεία της πόλης, μετά την ακολουθία που προηγείται στους Ιερούς Ναούς, για κοινή δέηση. Ο μητροπολίτης Ξάνθης ομιλεί στους πιστούς της πόλης, που κατακλύζουν την πλατεία, για τη δύναμη του Σταυρού και του θανάτου του Χριστού.

Συστηματικά τονίζει ιδιαίτερα, τις δύο διαστάσεις του Σταυρού. Την κατακόρυφη, που ενώνει τον Θεό με τον άνθρωπο, και την οριζόντια που ενώνει τους ανθρώπους μεταξύ τους. Ψαλμωδίες από ιερείς και πιστούς στο σύνολό τους, ακούγονται κατά την προσέλευση και αποχώρηση των επιταφίων.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Με πληροφορίες από: https://www.serresparatiritis.gr/index.php?page=description&article_id=17333

https://www.travelstyle.gr/

Ρούλα Κουτρομάνου, δημοσιογράφος