Back to top
Share

Κάνε το χώρο σου να δείχνει μεγαλύτερος

Όλοι θέλουμε να έχουμε ένα ευρύχωρο και λειτουργικό σπίτι. Ένα άνετο σπίτι βοηθάει την ψυχολογία μας. Μας κάνει να αισθανόμαστε πιο χαρούμενοι και πιο δημιουργικοί.  Κι αν οι χώροι του σπιτιού μας δεν είναι τόσο μεγάλοι όσο θα θέλαμε, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να τους κάνουμε να μοιάζουν μεγαλύτεροι.

Επέλεξε τη σωστή κουρτίνα

Το χρώμα της κουρτίνας παίζει σημαντικό ρόλο. Πρέπει να είναι παρόμοιο με το χρώμα των τοίχων. Αν επιλέξετε παρόμοια χρώματα θα δώσουν την αίσθηση ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος. Εκτός από το χρώμα, οι κουρτίνες δεν θα πρέπει να είναι μεγάλες και βαριές. Προτιμήστε τις κουρτίνες που είναι φτιαγμένες από βαμβάκι.

Δώσε σημασία στα έπιπλα

Μερικές φορές τα έπιπλα καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε κάτι τέτοιο: έπιπλα με πολλαπλές λειτουργίες, όπως π.χ. καναπέδες – κρεβάτια, ή κρεβάτια με αποθηκευτικό χώρο, αποθηκευτικά μπαούλα ως τραπεζάκια κλπ.  Στο μέλλον μείνετε σε καθαρές γραμμές. Προτιμήστε  πτυσσόμενα τραπέζια, τα οποία μπορούν να απομακρυνθούν όταν δεν χρησιμοποιούνται. Επιλέξτε έπιπλα με αποθηκευτικό χώρο. Αποφύγετε να τοποθετήσετε μεγάλα έπιπλα.

Τοποθετήστε τα ογκώδη έπιπλα μπροστά σε τοίχους, για να μη χάνεται ωφέλιμος χώρος ο οποίος με τον τρόπο αυτό θα παραμένει ανοιχτός. Μην χρησιμοποιήσεις ογκώδη έπιπλα. Προσπάθησε το μέγεθος των επίπλων σου να είναι ανάλογο με το δωμάτιο. Διαφορετικά, ο χώρος θα δείχνει μικρότερος. Αντίθετα, όταν υπάρχει οπτική επαφή με το πάτωμα, το δωμάτιο θα φαίνεται μεγαλύτερο. Τοποθετήστε έπιπλα σε γωνίες. Η μεγαλύτερη ευθεία γραμμή σε ένα δωμάτιο, είναι η διαγώνιός του. Όταν τοποθετείτε τα έπιπλα σε κάποια γωνία, το μάτι οδηγείται κατά μήκος της μεγαλύτερης απόστασης. Και επιπλέον έχετε μπόνους αποθηκευτικό χώρο στη γωνία πίσω από το έπιπλο!

Σωστή οργάνωση

Αν το σπίτι μας είναι τακτοποιημένο και οργανωμένο, φαίνεται μεγαλύτερο. Μην βάλετε άπειρα μαξιλάρια στον καναπέ καθώς θα δίνουν την αίσθηση της ακαταστασίας.

Βάλε καθρέφτες

Ο καθρέφτης σ’ ένα χώρο βοηθάει ιδιαίτερα να φαίνεται μεγαλύτερος. Αντανακλά το φως με αποτέλεσμα το δωμάτιο να φαίνεται πιο φωτεινό. Για να αντανακλά ακόμα περισσότερο το φως, τοποθέτησε έναν καθρέφτη απέναντι από την μπαλκονόπορτα.

Ρούλα Κουτρομάνου, δημοσιογράφος