Back to top
Share

Decor Style scandinavian- Draft

Το Στυλ

Το σκανδιναβικό στυλ αντιπροσωπεύει τη φιλοσοφία της λειτουργικότητας και απλότητας σε συνδυασμό με την ομορφιά. Τα κύρια στοιχεία του είναι οι ανοιχτές αποχρώσεις, φωτεινοί χώροι και οργανικά υλικά. Δημιουργήθηκε σε αρμονία με το περιβάλλον και τις ανθρώπινες ανάγκες. Ο βασικός σκοπός του είναι η βελτίωση της καθημερινής ζωής, ειδικά έχοντας υπόψιν το γεγονός, ότι στις βόρειες χώρες ο χειμώνας χαρακτηρίζεται  από σκληρές συνθήκες που διαρκούν για αρκετούς μήνες. Εκείνη την περίοδο υπάρχει ανάγκη για μια ζεστή ατμόσφαιρα στο σπίτι – αυτό σημαίνει, πως το συγκεκριμένο στυλ παρά της μινιμαλιστικής του προσέγγισης, είναι ζεστό και άνετο. 

Η Ιστορία

Παρόλο που υπήρχε πολύ πριν γίνει παγκοσμίως γνωστό (ίσως από το 1915), το Scandinavian εμφανίστηκε κατά τη δεκαετία του 1930 στις πέντε σκανδιναβικές χώρες: στη Δανία, στη Φινλανδία, στην Ισλανδία, στη Νορβηγία και στη Σουηδία. Ο ορισμός “Scandinavian Design” έχει την προέλευση του από μία έκθεση του design με την ίδια ονομασία ή οποία ταξίδεψε στις ΗΠΑ και Καναδά μεταξύ του 1954 και 1957. Προωθούσε απλούς τρόπους ζωής και παρουσίαζε διάφορα έργα των σκανδιναβικών σχεδιαστών, όπως πχ. Alvar Aalto, Arne Jacobsen, Borge Mogensen, Hans J. Wegner, Verner Panton, Poul Henningsen και Maija Isola, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη δημιουργία της “χρυσής περιόδου του Σκανδιναβικού Σχεδιασμού”. Η φύση ήταν η βασική έμπνευσή τους και ο στόχος – δημιουργία αντικειμένων με μεγάλη αντοχή και διάρκεια ζωής.

WHITE

LIGHT

ELEGANCE

Τα χαρακτηριστικά του Scandinavian Style

Ανοιχτά χρώματα και καθαρές γραμμές

Λόγω του σκληρού και μακρύ χειμώνα, στους σκανδιναβικούς εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιούνται κυρίως λευκές και γκρι αποχρώσεις σπασμένες με μαύρους ή μπλε τόνους που θυμίζουν τα Βόρεια τοπία. Αυτά συνδυάζονται τέλεια με τα ξύλινα έπιπλα. Επίσης, η τοποθέτηση των φυτών σε γλάστρες θα είναι μια καλή λύση για πιο ζωντανό αποτέλεσμα.

Ευάεροι χώροι γεμάτοι φως

Ο μινιμαλισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του σκανδιναβικού σχεδιασμού και οι ανοιχτοί χώροι δίνουν άνεση στους χρήστες. Ένα άλλο βασικό κομμάτι που θεωρείται πολύτιμο αγαθό στις Βόρειες Χώρες είναι το φυσικό φως. Τα καλύμματα των παραθύρων είναι περιορισμένα στο ελάχιστο, και αν χρησιμοποιούνται, είναι δημιουργημένα από διαφανή ή ημιδιαφανή υφάσματα.

Ποιότητα και βιωσιμότητα

Το Scandinavian περιλαμβάνει αρκετό ξύλο είτε στα έπιπλα, είτε στη διακόσμηση, είτε στη δόμηση. Συνήθως είναι ανοιχτόχρωμοι τύποι, όπως η οξιά, η τέφρα ή το πεύκο. Η επιλογή των επίπλων υψηλής ποιότητας τα οποία καλύπτουν τις αισθητικές και πρακτικές ανάγκες – ειδικά όταν είναι πολλαπλών χρήσεων – βαθαίνει τον σεβασμό για τη φύση και ξυπνάει ακόμα περισσότερο την οικολογική επίγνωση η οποία είναι τώρα ιδιαίτερα σημαντική. Αυτός είναι ένας από τους στόχους του Scandinavian και γι’αυτόν τον λόγο υποστηρίζει τη χρήση των οργανικών υλικών.

Hygge

Σύμφωνα με τη Δανική παράδοση, το Hygge είναι “μια ποιότητα άνεσης που προκαλεί αίσθηση ικανοποίησης και ευεξίας”. Για την απόκτηση αυτής της χαλαρής ατμόσφαιρας στον χώρο σας, θα χρειαστείτε διάφορα ζεστά υφάσματα και διακοσμητικά στοιχεία, όπως αρωματικά κεριά, μαξιλάρια, έργα τέχνης και περιοδικά. Δημιουργήστε μια άνετη γωνία, όπου θα μπορείτε να κουλουριαστείτε με ένα αγαπημένο βιβλίο και ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι ή καφέ.